Kategorier:

 

 

HOLD/SELL/BUY

 

 

Portföljer

 

 

Olja

 

 

PPM

 

 

Sparbössan

 

 

Kontakt

 

 

 

 

09.03.23 »

 

I dåliga tider så är det många som börjar spara i vanliga räntebärande papper och sparar pengarna på sparkonton.

Ett litet tips är när man börjar känna av optimist bland folket och börserna runt om i världen börjar gå upp, så bör man se över sitt sparande och att försiktigt övergå till att köpa fonder eller t.o.m. köpa aktier, beroende på intresse. Aktier är trots allt den bästa sparformen historiskt sett. De som sparar i aktier har historiskt sett fått den bästa avkastningen på sina pengar. Därför ser jag ett räntekonto bara som ett komplement till aktiesparandet. Räntekonto ser jag som ett buffert sparande till oförutsägbara kostnader m.m.  

 

 

SPARKONTO

 

Ett första tips som jag vill ge er, är att inte bara sätta in pengar på sparkonto hos er bank. När man sparar i sparkonton, så skiljer sig ränta otroligt mycket från bank till bank. En annan sak som man bör titta närmare på är villkoren. Fria uttag, bindningstid, överföringar mellan konton, kostnader om det är begränsade uttag m.m. Hör er omkring vad ni kan få för deal hos andra banker innan ni förhandlar med er egen bank. Även sparräntan kan man påverka hos banker, beroende på storlek på sparandet. 

 

Ett sparkonto jag kan rekomendera för tillfället är Akelius Spar där du kan välja på att ha ett vanligt sparkonto eller spara med bindningstid på 4 och 12 månader. Här har du ingen insättningsgaranti och beloppet är begränsat till max 50.000 kronor, men man får i mellan åt erbjudanden om att sätta in pengar med en bindningstid på 12 månader med en ränta på 6,5% 

 

Räntekonto  5,25%

Räntekonto 4 mån  5,50%

Räntekonto 12 mån  6%

 

Om någon har ett bättre förslag än detta så skicka gärna över ett mail om info.  

 

 

FONDER

 

När det gäller räntefonder är jag inte så insatt, men jag har under åren använt mig av Simplicitys Likviditetsfond som har givit bra avkastning strax över 5% på årbasis. Så detta är för tillfället ett sämre val än tex Akelius räntekonto. Finns vissa obligations/ränte fonder som gått runt 10% det senaste åren, men tittar man på längre tid så går de flesta av dessa fonder upp mellan 5-6% på årbasis. När det gäller denna kategori så är bankerna bra på ränte/obligations fonder och brukar vara med i toppen.

 

 

TÄNKA PÅ 

 

När man väljer att placera pengar i ränte konto som inte har bindningstid så bör man med jämna mellan rum kolla upp räntan, så att den inte dippar allt för mycket. Om så skulle vara fallet så bör man tänka om och placera om en del eller hela beloppet i tex ränte/obligations fonder eller övergå till lite mer risktagande som blandfonder med en viss procent i aktier och en viss procent i räntepapper. Ska man göra det så bör man ta sig en tankeställer på vilka risker man vill ta och inom vilken tidsram investeringen ska löpa, för att ta ställning till hur stor andel som ska investeras i aktier respektive räntepapper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Litzell.Com © 2009 • info@litzell.com

 

  LITZELL.COM

Jag vill be Er notera att mina placeringar, tips, är inget som kan ses som en garanti för framtida goda resultat/avkastningar. Alla investeringar innebär en viss risk och delar av investerat kapital kan gå förlorat.